Werk en vrije tijd komen samen in MELT op Strijp-T in Eindhoven: ‘Sst, ik probeer te slapen’

Michel Theeuwen

 

MELT, nieuw concept bedrijfsruimte ontwikkeld door Kragt. Op de werk- en loungebank Martijn van Wezel (rechts, creative director en eigenaar) en Koen van Loon (workspace developer). © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

 

Meest opvallende gezamenlijke voorzieningen zijn de game-room en de plek voor een tussentijds slaapje op kantoor, met een massagestoel en drie slaapcabines die te verdonkeren zijn. Is daar nou behoefte aan? ,,Bij een rondleiding kwam ik de relaxruimte in, al pratend. Direct hoor ik, 'sstt, we proberen te slapen'. Ja, de plekjes voor een power nap worden al goed gebruikt", vertelt Martijn van Wezel, creatief directeur van Kragt.

 

Kragt ontwikkelt werkomgevingen én richt ze ook zelf in, van ontwerp tot uitvoering, zoals in het Videolab op Strijp-S en het PSV-stadion. Kragt heeft met het nieuwe concept MELT de mooie bovenste verdieping van gebouw TQ ingenomen. Zes weken geleden was de inrichting klaar, inmiddels zijn nog maar vier van de vijftien kantoorunits beschikbaar. Niet voor niks denkt Van Wezel al over het uitrollen van het MELT-concept, elders in de stad, in Amsterdam, ,,en waarom niet de hele wereld over", aldus de creatieve directeur van Kragt, zelf ook gevestigd om de hoek op Strijp-T.

 

De ruimte met slaapcabines voor een power nap tussen het (nieuwe) werken door in shared workspace MELT in gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven. Met rechts Koen van Loon van Kragt. © Michel Theeuwen

 

MELT is vooral bedoeld voor dienstverlenende scale up-bedrijven in de technisch/creatieve industrie die toe zijn aan iets groters, maar nog geen heel pand willen of kunnen huren. ,,Je merkt dat veel shared workspace-concepten niet erg flexibel zijn, als een bedrijf groeit. Dat hebben we hier opgelost", aldus Koen van Loon van Kragt. Bij MELT huurt een bedrijf een vaste unit van vier, zes, tien of twintig werkplekken. Daarnaast kan elke huurder voor medewerkers een aantal 'lidmaatschappen' afnemen. Deze 'members' kunnen dan gebruikmaken van de gezamenlijke voorzieningen én van de losse werkplekken.

 

,,Wat je ziet is dat een bedrijf bijvoorbeeld een vestiging in Eindhoven begint met enkele vaste werkplekken. Sommige medewerkers hoeven dan maar af en toe hier te zijn. Daarvoor neemt het bedrijf enkele member-plekken af, zodat die mensen hier kunnen komen werken", vertelt Van Loon. ,,En dat past ook prima in deze coronatijd: medewerkers die thuiswerken, kunnen dan ook op kantoor komen. We zien dat ook bij onze eigen mensen die hier nu ook tijdelijk terechtkunnen", aldus Van Wezel.

 

Gebouw TQ op Strijp-T in Eindhoven met op de bovenste verdieping shared workspace MELT. © Michel Theeuwen

 

De vaste units zijn glazen kantoren verdeeld over de etage, altijd grenzend aan de buitenkant, met uitzicht én een eigen dakterras. Gekozen is voor een soort rookglas, voor de privacy en om het etalage-effect te voorkomen. De huurders kunnen de inrichting enigszins naar de eigen hand zetten. Verder zijn er op de vloer een soort telefooncellen (vooral voor beeldbellen op dit moment), stilteruimtes om te werken, gespreksunits voor twee personen, grote bankstellen om te loungen of te werken, en een presentatieruimte. Centraal gelegen is er ook een pantry - een keuken om de lunch of een diner klaar te maken. Met een paar goede espressomachines. ,,De goede koffie geeft ons kwaliteitsniveau wel aan", aldus Van Loon. En natuurlijk de hoek waar je kunt gamen op een groot scherm. En de ruimte met de slaapplekken.

 

,,Power naps? Nee, dat is niks voor mij, ik word niet fijn wakker na een middagdutje", zegt Ivo van Reij van Organic United, een van de huurders van MELT. ,,Wel zijn we mega-fan van het dakterras en de balkons. Daar ontstaat de reuring, zelfs in Covid19-tijd. Zoals vandaag bij de eerste vrijdagmiddagborrel, al mag het niet té gezellig worden. We spelen ook wel eens FIFA tussendoor. En ik schuif ook in het weekend graag even aan. Binnenkort denken we er over na om met zijn allen de dag te beginnen bij de Eindhoven Gym in TQ, al is dat nu nog alleen buiten. Om dan fris en fruitig te beginnen op kantoor."

 

 

Van Reij zette een volgende stap met zijn bedrijf dat biologische boeren en hun afnemers bij elkaar brengt, van Microlab op Strijp-S naar TQ. ,,We zijn naar vier medewerkers gegroeid en hier hebben we de mogelijkheid om door te groeien in een professionele, duurzame omgeving. Hier vinden we ook wat meer aansluiting bij de andere huurders die met duurzaamheid bezig zijn. Onze mensen in de sales, die vaak op het land te vinden zijn, kunnen hier dan als member enkele dagen per week werken."

 

MELT moet de gebruikers faciliteren bij het 'nieuwe werken', zeggen Van Wezel en Kragt. ,,Voor deze generatie versmelten werk en vrije tijd tot één geheel, vandaar ook de naam MELT. Dat brengt de woon- en werkomgeving bij elkaar", zegt Van Wezel. ,,Dus dan komen de kinderen mee en kunnen die hier mooi even gamen. Of een bedrijf kookt een gezamenlijk diner in onze keuken", aldus Van Loon.

Doelgroep komt hier niet alleen werken


Maar is het niet veel beter om werk en privé te scheiden? ,,Wij faciliteren alleen waar behoefte aan is bij de doelgroep", zegt Van Loon. ,,Bedrijven willen jong talent binden en daarvoor een inspirerende werkplek inzetten. Voor veel jongere medewerkers heeft dat ook een sociaal aspect waarbij ze aansluiting vinden. Een biertje op het dakterras, samen in de gym in het gebouw. Dat is wat ze zoeken, ze komen hier juist niet om alleen te werken." ,,Wij willen dat traditionele kantoorgevoel wegnemen", vult Van Wezel aan. ,,We creëren een omgeving waar je niet op de klok kijkt. Waar je ook na vijf uur nog kunt blijven. En dan kun je hier op het dakterras lekker tafelen, in plaats van thuis." Van Loon hoopt het serviceniveau nog verder op te voeren door binnenkort een klaargemaakte lunch aan te kunnen bieden. ,,En als de coronamaatregelen het toelaten, willen we ook een kapper langs laten komen. Als daar behoefte aan is."

 

bron.

Terug