Hoe een heronderhandeling een verhuizing werd

Arne Olivier Fotografie 

 

Arne Olivier Fotografie

 

Soms loont het om bij (her)onderhandelingen buiten de gebaande paden te treden. Dus: verder kijken dan alleen de vaste strategieën, verder dan alleen het bestaande object. Verder denken dan prijs, voorwaarden of termijnen. Precies dát zijn de cases waarbij de toegevoegde waarde van Cresa van onschatbare waarde blijkt. De heronderhandeling voor Brainport Development in Eindhoven is precies zo'n zaak. Een opdracht die aanvankelijk startte als reguliere heronderhandeling maar resulteerde in een verhuizing.
Kwalitatief hoogwaardig aanbod droogt op Daar het huidige huurcontract af zou gaan lopen, werd Cresa benaderd om te onderhandelen over een verlenging. Vanzelfsprekend tegen de beste voorwaarden. Omdat in het centrum van Eindhoven kwalitatief hoogwaardig aanbod snel opdroogt, bleek het lastig om echt klinkend resultaat uit de onderhandelingen te halen. "Dus kozen we voor een tweede route", vertelt Johan Martens van Cresa Eindhoven. "We gingen op zoek naar alternatief aanbod in Eindhoven. Dit moest natuurlijk buiten de radar van de andere partij blijven. Daarom verliep die zoektocht niet via het uitzetten van een officiële zoekvraag. We werkten puur op basis van onze kennis van de lokale markt én onze contacten."
Een parallel onderhandelingstraject Een goed alternatief werd gevonden op Strijp-T: een voormalig Philips industrieterrein van ruim 20 hectare met indrukwekkende bedrijfsgebouwen die onlangs, met behoud van het originele, industriële karakter en uitstraling zijn gerenoveerd. "Het is hét nieuwe bedrijvenpark in Eindhoven voor de innovatieve hightech maakindustrie. Gebouw TQ - dat gaat fungeren als het bruisend hart van het gebied - bleek een zeer aantrekkelijk alternatief voor Brainport Development. We begonnen dus met een parallel onderhandelingstraject voor de huur op Strijp-T. En met het resultaat daarvan namen we een onderhandelingspositie in met de huidige verhuurder." Een verrassende wending Het resulteerde in een zeer aantrekkelijk huuraanbod voor De Admirant en dat was in aanleg het uitgangspunt van de exercitie. "Maar intussen bleek men bij Brainport Development zo enthousiast over het alternatief op Strijp-T dat de keuze op die plek viel. Dat was een verrassende wending. Niet langer bleek alleen het financiële aspect doorslaggevend maar werden inhoudelijke argumenten minstens zo bepalend", vertelt Johan Martens. "Overigens bleek de aanbieding op Strijp-T zeer scherp met meer ruimte voor dezelfde maandlasten. Dat maakte het nóg aantrekkelijker." De Admirant – in het centrum – had dan wel de beste papieren qua locatie nabij het station en het stadhuis, maar de locatie op Strijp-T past veel beter bij de waarden van de organisatie: hightech, kennis, makers en denkers. Of zoals Brainport Development het zelf omschreef: "Het is in zeker zin de verbeelding van Brainport. Vandaar de keuze om per 1 juli 2019 te gaan verhuizen naar Strijp-T."
Johan Martens: "Deze casus toont als geen ander de kracht van Cresa aan. We denken mee, we durven buiten de bestaande paden te gaan, we staan altijd 100 procent in dienst van de huurder én we hebben een enorme kennis van de lokale markt. In dit geval kwam het allemaal samen."

Terug